24 Nisan 2011 Pazar

-- Ercüneyt Özdemir - E8 [A1 Müzik, 2008]

Bir dönem, Metropolis Ankara’nın nevi şahsına münhasır gruplarındandı. Özellikle sahnede standart bar sahnesi coverlarının yanına hem kendi bestelerini, hem “Hatasız Kul Olmaz”ın müthiş bir versiyonunu hem de Heroes Del Silencio ve Kula Shaker gibi ülkemizde pek “tercih edilmeyen” isimlerden şarkıları eklemeleriyle. Uzun süre piyasaya çıkmasını bekledikleri ilk albümleri Makine arzı endam ettiğinde ne yazık ki grupta çatlaklar baş göstermişti bile.

 Burada hikayemizi ileri saralım ve günümüze gelelim. Makine’den bu yana sesi sedası kayıtlı materyal anlamında çıkmayan Ercüneyt Özdemir, gruptan ayrıldıktan sonraki ilk solo albümünü nihayet yayınladı. 10 yeni beste ve bir de Metropolis yadigarı “Gel Gör Beni”nin elektronik versiyonunu ihtiva ediyor E8. Gayet kalburüstü şarkı sözleri, besteler ve düzenlemeler hemen kulağa çarpıyor. Belli ki ayrıntılara epeyce kafa yorulmuş. Özellikle de bas gitar partisyonları dikkatli dinleyicinin ilgisini hemen çekecek kıvamda. Ama sanki aynı ilgi alaka gitarlar için gösterilmemiş. Eski grubu Metropolis’in gitar tabanlı müziği yerine, melodilerin daha öne çıktığı bir güzergaha yönelmiş Ercüneyt Özdemir.

Duvar” gibi güçlü, akılda kalıcı bir modern rock şarkısıyla açılışı yapan E8 hemen akabinde bir anda fazlasıyla Duman-vari bir şarkıyla tamamen farklı bir rotaya dümen kırıyor…ters köşeye yatırıyor. “40 Kere” ile tekrar elektronika destekli, modern ve “buralı” şarkı formuna geri dönülüyor, albümün sonuna kadar da bir daha “dumanlı” mecralara aynı ölçüde yoğun uğranmıyor. Özdemir’in kendine özgü hem “oralı” hem de “buralı” vokal stili güzel bir denge tutturuyor. Bu dengeyi şarkı sözlerindeki kelime seçimleriyle de iyice destekliyor. Yine de albümün prodüksiyon anlamında sanki biraz fazla günün koşullarına uygunlaştırılmaya çalışılmış gibi tınlaması ister istemez şarkıların daha ham hallerini merak ettiriyor. Aslında “Son şarkın ne marka?” gibi sözleri zikreden bir şarkı yazarının albümünü dinliyor olmasak belki de bu durum gözümüze, kulağımıza çarpmayacak bile. Artık “…derdim kendi dilimden/ sensin bana ilaç…” gibi cümleler kurmayı tercih ediyor Ercüneyt Özdemir. Bu da keşke “Hatasız Kul Olmaz”ı E8’de dinleyebilseydik fikrini akla getirmiyor değil. Neyse ki “Gel Gör Beni” gibi çok güçlü bir şarkıyı tekrar duymak gayet mutlu edici albümün sonunda. Her ne kadar bu yeni haliyle eskisi kadar yürek teli titretemiyor olsa da. Şu sıralar tam da ihtiyaç duyduğunuz rock albümü olabilir E8. Ne yaptığını gayet iyi bilen bir besteciden eli yüzü düzgün dört başı mamur modern rock şarkıları.

                                      not düşmeden etmeyeyim; 
daha önce Rolling Stone Türkiye'de yayımlanmıştır.

Hiç yorum yok: