24 Nisan 2011 Pazar

-- The Pretenders - Break Up The Concrete [Shangri-La Music, 2008]

Debbie Harry’nin şuh seksapelliğiyle, Patti Smith’in şairane şarkı yazarlığının tam ortasında bir yerlerde Chrissie Hynde. Hem afilli bir arzulanan kadın imajı hem de yetenekli bir müzisyen kimliği The Pretenders’ın kariyerinin baş köşesindeydi hep. İngiliz olup da CBGB’s sahnesinin tozuna bulanılıp da yazılmış gibi duran şarkıları ve tepeden tırnağa (uyuşturucusundan, kalp mevzularına- The Kinks Ray Davies’ten Simple Minds'ın Jim Kerr’ine kimler yok ki o mevzulara konu olan) rock'n roll tavırlarıyla seksenlerin ilk yarısının en hatırlanılası isimlerinden biriydiler.

Yıllar içinde bir grup olmaktansa tek kişilik bir gösteriye dönüşme durumunu sıkça yaşasalar da, orijinal kadrodan yadigar davulcu Martin Chambers’ın da vesilesiyle, Break Up The Concrete’de tam anlamıyla bir grup gibi tınlıyorlar (besteler tabii yine Hynde’in kontrolünde). Hem de Loose Screws sonrası geçen altı yılı ne kadar iyi değerlendirdiklerini, dumanlı ve alkol kokan bir prova odasında size kanlı canlı çalarak ispat ediyorlar hissi veren bir prodüksiyonla.
“Don’t Lose Faith In Me” ile güçlü balladlar konusunda hala ne kadar iyi olduklarını gösterirken, “Don’t Cut Your Hair” gibi bir asiliğin peşine “Love’s A Mystery” şekerliğinde bir radyo hiti adayını takarak country’den rockabilly’ye ve hatta Dylan’a uzanan referanslar vermeyi de ihmal etmiyorlar.

not düşmeden etmeyeyim;
daha önce Rolling Stone Türkiye'de yayımlanmıştır.

Hiç yorum yok: