20 Mart 2011 Pazar

-- Başrolde rock var!

Neredeyse bir yıldır, ha çıktı ha çıkıyor haberlerini alıyorduk "oyuncu" Timuçin Esen'in "rock albümü"nün. Haliyle epey merak ediyorduk nasıl bir albüm olacağını. Merakımızı giderme şansımız nihayet geçtiğimiz ayın ortalarında internet alemine teşrif eden bir video; "Yola Devam" ve ay sonunda müzikli raflarda yerine alan bir CD; "Mayhoş" ile oldu.

Onunkisi İstanbul'a, geçtiğimiz sene aramızdan ayrılan Moğollar'ın davulcusu Engin Yörükoğlu'nun mekanı Jazz Stop'ın sahnesine ulaşmasıyla ilk molasını veren, durakları arasında Adana, Niğde, Elazığ ve Ankara olan bir yoluculuk. Mola dediğimize bakmayın tabii siz, mola rehavetinden gayet uzak bir dönemden bahsediyoruz. 90'ların o henüz albümlenme çılgınlığına geçiş yapmamış rock camiamızın çok daha alçak gönüllü ortamından. Böylesi bir ortamın içinde kendine kolaylıkla yer buluyor Esen. Müzik yazarı ve bir dönem Esen'le aynı grupta da çalan Mehmet Tez "Timuçin Esen kıyafetleri ve aksesuarlarıyla sahneye çıktığında Bon Jovi konserine gitmiş gibi olurdunuz. Hem şarkı söylüyor hem de şovunu yapıyordu." diyor o yılları anımsarken.


Jazz Stop'tan sonraki durak Los Angeles oluyor. Arada bir de İtalyan topraklarına uğranıyor. Meleklerin cirit attığı söylenen, nabzı 35mm atan şehire gidişteki maksat tabii ki sinema okumak. Yıllar sonra yurda geri dönüşteyse akranı "rocker" tayfanın teker teker albümlendiğini,Türkçe rock piyasasının artık iyiden iyiye oluştuğunu görüyor Esen. Ama önce oyunculuk var yapılacaklar listesinde.
Bundan sonra olan biteni daha yakından biliyoruz. "Hırsız-Polis" gibi televizyon dizileri, "Gönül Yarası" gibi filmler ve tiyatro sahnesinde ilgiye mazhar olmakta hiç zorlanmayan oyunlar. Popüler kültürümüzün önemli isimlerinden biri haline geliyor. Hemen akabinde de magazin basınının boy hedeflerinden biri haline.

Başta da söylediğimiz gibi epey zamandır kendisiyle ilgili aldığımız haberler ekseriyetle albüm hazırlığında olduğuna dairdi. Merak ediyor, oyunculuğuyla tanınanların "müzikli" işlere kalkıştıklarında nasıl önyargılarla karşılaştıklarına sıkça tanık olduğumuzdan mıdır nedir, içten içe Timuçin Esen'in bu klişelerin altında ezilmeyecek şarkılarla çıkmasını umuyorduk. Umduğumuz gibi de olmuş.

14 + 1 düzeneğinde, söz-müzik hanesinde bolca Timuçin Esen ismini gördüğümüz şarkılar ihtiva ediyor Mayhoş. Hepsi de lafını fazla dolandırıp alengirli mecralara sürüklemeden direkt söyleme derdinde şarkılar bunlar.
"Tüm yalanlar kendime" diyen "Kalbin atsın varsın, ama gürültü yapmasın" tavsiyesinde bulunan, aklı kaçkın, sabrı taşkın, dönüşe dönüşe, baka baka, tada tada yazılmış, Erdem Helvacıoğlu gözetiminde kaydedilmiş 15 şarkı. Birkaç istisna dışında 90'ların Türkçe rock'ının o kendine özgü naifliğini hissettiren, acemilikten uzak, işin ehli ellerden çıkma, değerini (ve tadını) en çok "Oyuncu Timuçin Esen'in bir rock albümü yaptı" haberlerinin yaratacağı toz bulutu kalktığında bulacak "mayhoş hayat"ımıza dair 15 şarkı.

Hiç yorum yok: