9 Aralık 2013 Pazartesi

Çare Spotify mı?



İnternet üzerinden müzik dinlemek çevrimiçi hayatımızın ayrılmaz bir parçası. Artık Türkiye’de de resmen hizmet vermeye başlayan Spotify gibi dünya çapında müzik platformlarıyla birlikte internet üzerinden yasal yollarla müzik dinlemek hiç olmadığı kadar cazip hale geliyor. Spotify’a dair akıllara takılabilecek bazı soruların yanıtlarını aramayı denedim.


Spotify derken?
Mp3’lerin hayatımıza dahil olmasıyla birlikte CD satışlarındaki büyük düşüşe hazırlıksız yakalanmıştı müzik endüstrisi. Açığı plaklarla kapatmak istediler. Ama her ne kadar ölümden dönmüş olsalar da, hala büyük satış rakamlarına ulaşamayan plaklar derde derman olmadı. Şimdi müzik endüstrisinin büyük abileri, müziği ‘stream’ eden platformlardan medet umuyor. Geçtiğimiz günlerde resmen Türkiye’ye giriş yapan Spotify da internet üzerinden yasal müzik dinleme hadisesinin en gözdelerinden.

Spotify ücretsiz mi?
Evet. Bir e-posta adresi ya da Facebook profilinizle üye olabiliyorsunuz Spotify’a. Ama, karşınıza envai çeşit müzik vaadi ile çıkan böylesi iddialı platformların keyfini çıkarabilmek için birkaç şey göz önünde bulundurmak şart. Spotify ve benzeri platformlar yasal yollarla size müzik dinletmek üzere varlar. Yani hiçbir hak ihlali olmaması üzerine kurulu sistemler. Yoksa başları büyük belaya giriyor. Bu yüzden siz herhangi bir ücret ödemeden üye olmak suretiyle böyle hizmetlerden yararlanmak istiyorsanız çeşitli ‘rahatsızlıklar’ vermek zorunda hissediyorlar kendilerini. Bu rahatsızlıklardan birkaç şarkıda bir araya girerek, kısa sürede kabak tadı verecek reklamları tercih etmiş Spotify.
Tabii bir de bu tip platformların en büyük kozu olan cep telefonu ve tabletlerde yükleyeceğiniz uygulamaları sayesinde istediğiniz gibi müzik dinleme opsiyonu ‘beleş’ üyelikler için geçerli değil.
Yine de, tabii ki karar sizin.

Her yer çalma listesi
Eskiden karışık kasetler vardı. İtinayla şarkılar belirlenir ve sıralanırdı. Ardından karışık CD’ler girdi müzikseverlerin hayatına. Ve son olarak da mp3’ler ve sosyal medyanın ‘paylaşımcı ruhu’yla da Youtube videoları. Artık derdimizi bir şarkının Youtube videosuyla anlatıyor, sevdiğimiz birine seveceğini düşündüğümüz şarkıları linkler aracılığıyla iletiyoruz. Spotify’daysa çalma listeleri ön planda. Sanatçıların albümlerine bile ‘çalma listesi’ muamelesi yapıyor. Sizi de halet-i ruhiyenize, mevsime ya da herhangi bir konsepte göre çalma listeleri oluşturmaya teşvik ediyor. Listeleri istediğiniz gibi paylaşabiliyor, ekleme çıkarma yapabiliyorsunuz. Yok, ben illa albümleri sanatçıların öngördükleri düzende, o şarkı sıralamasıyla dinleyeceğim derseniz, o isteğiniz de tabii ki karşılıksız bırakılmıyor. Bazılarımız hala karışık bir Pink Floyd çalma listesi yerine grubun albümlerini konseptlerine uygun dinlemeyi seviyor olabilir.

Sosyalleştir beni Spotify
Spotify da benzer platformlar gibi bol bol internet üzerinden sosyalleşmenizi istiyor. Bu arzusunu zaten daha en başta “Facebook hesabınla üye olsana” diyerek beyan ediyor. Spotify dünyasındaki her hareketinizi arkadaşlarınızla, takipçilerinizle paylaşıyorsunuz. Onlar bu paylaşımlardan ne kadar memnun kalıyor, orası tabii biraz muallak. Ama bu gönüllü tanıtımlardan Spotify’ın duyduğu memnuniyeti tahmin edersiniz. Bu arada, siz de istediğiniz sanatçıları, kullanıcıları ve çalma listelerini takibe alabiliyorsunuz. Ortamdaki en havalı tipin aslında telefonundan ne ‘bakkal’ şarkılar dinlediğini hayretle öğrenebiliyorsunuz. Spotify bu konuyu da düşünmüş, ne dinlediğinizi çaktırmak istemediğiniz zamanlar için bir ‘gizli oturum’ seçeneği sunmuş. Aklınızda bulunsun.

Hani türkçeydi?
Şimdilik dış kaynaklı müzik içeriği daha ağır basıyor Spotify’da. Bizden isimlerde ‘aradım, bulamadım’ anlarını sıklıkla yaşıyorsunuz. Zamanla kendine gelecektir. Ama şu anda, Kazım Koyuncu’ya benzer sanatçılar linkine tıkladığınızda size Ferhat Göçer, Ozan Çolakoğlu ya da Model gibi isimleri sayabiliyor Spotify. Tabii bir de Kazim Koyuncu yazmak zorunda kalabilirsiniz.
Yabancı sanatçılar için epey malumatfuruş biyografik metinler mevcut Spotify’da. Ama... sanırım tahmin ettiniz, bu metinler de İngilizce.

Çok şey var, ama her şey de yok
Spotify gibi platformlar kendilerine paha biçerken sıklıkla dinleme imkanı sundukları milyonlarca şarkıdan güç alıyor. Lakin o milyonlarca şarkının arasında hayatınızın şarkısını bulamama ihtimalinizi de her daim göz önünde bulundurmanız gerekiyor. O şarkının telifi alınamamış olabilir, o şarkının hak sahibiyle bir itilaf söz konusu olabilir. Ya da o şarkıyı gerçekten bir tek siz seviyor olabilirsiniz!

Çare Spotify mı?
Tek başına sadece Spotify üzerinden müzik dinleyerek, sadece bu platformun size sunduklarıyla yetinip ne kendinize ne de müzik zevkinize sınırlar koymayın. Evet milyonlarca şarkı var sistemde. Her gün de yenileri ekleniyor ama müzik tek bir kaynaktan tedarik edilecek kadar basit bir zevk olmamalı, değil mi?


Hiç yorum yok: