9 Aralık 2013 Pazartesi

Çok Kral Çocuklar




Tropikal kapak tasarımlı, Grammy adayı beşinci stüdyo albümleri “Come Around Sundown” akabinde çıktıkları turneyi ite kaka bitirmişlerdi en son. Temmuz 2011’de çıktıkları Dallas konserinin ortasında Caleb gitarını bir kenara bırakmış, seyirciye sevgi ve saygı iletmiş ve kulise gitmişti. Aslında bu çok da ilginç bir durum değildi. Zira Caleb neredeyse her konserde bir şekilde fırsat bulup kulise kaçıyor ve kusuyordu. Sahneye çıkmaya başladıkları ilk günlerden bu yana geleneksel Kings Of Leon (yazının devamında yola KOL olarak devam edeceğiz, dikkat) ritüellerinden birine dönüşmüştü bu istifra seansları. Ama o akşam kulise giden Caleb geri dönmedi. Konser yarıda bırakıldı. Yorgunluk ve ‘vokal’ problemleri gerekçesiyle turnenin kalanın da iptal edildiği hemen birkaç gün sonra duyuruldu resmi KOL kanallarından. Amerika turnesi iptal edilmişti ama Kanada ve Avutralya’daki konserleri minimum kayıpla bitirmeyi becermişti grup.

Söylenenlere bakılırsa uzun süredir devam eden alkol problemi Caleb’in başına ciddi ciddi bela oluyordu artık. Şan ve şöhretin yabancısı değillerdi, çoktan hazmetmişlerdi rock ve roll hayatın tüm yan ürünlerini ama yine de dozlar zıvanadan çıkmıştı. Nihayetinde dozların tekrar normal seviyelere çekilmesi için altı ay kadar ara verme kararı alır grup.


Aile içi rock & roll

Rock ve roll dünyası, işleri aile içinde halleden gruplara kapısını daima açık tuttu. Davies kardeşlerin The Kinks’inden kızma biraderlerin Oasis’ine akrabalık ilişkileri ve çekişmeleri başarılarıyla her daim yarışan gruplar tanıdık. Followill kardeşler (ve kuzenleri Matthew) söz konusu olduğunda şablonun dışına pek taşmadılar. Evet, henüz kavgalı bir ayrılık yaşanmadı grupta, ama bu kavgalar ve dövüşlerden nasiplerini almadıkları anlamına kesinlikle gelmiyor. Keyif verici maddeler ve alkolün özellikle Caleb üzerindeki kişilik değiştirten etkisi, büyük abi Nathan’la ikisinin tıpkı çocukluklarındaki gibi birbirlerini iyice hırpaladıkları kavgalara tutuşmalarını kaçınılmaz kılar durur. Bu satırların yazılmasına sebebiyet veren yeni albüm “Mechanical Bull” öncesinde aldıkları mola da bu ‘kardeşçe’ itiş-kakışında payı göz ardı edilemez büyüklükte.

Tanrı rock & roll’u bahşettiğinde

İncil’e sıkı sıkıya bağlı, muhafazakar sağ oyların değişmez ismi Pentecostalism’e mensup kiliselerde ve topluluklarda vaazler vererek şehirden şehire gezer baba Followill. Tam adıyla Ivan Leon Followill. Betty Ann ile evliliklerinin ikinci senesinde Nathan (Ivan Nathan Followill – davul) dünyaya gelir. Üç yıl sonra, 1982’deyse ikinci oğulları Caleb (Anthony Caleb Followill – vokal, gitar) katılır aileye. En az üç çocuk kuralı Pentecostalism’de de geçerli mi emin değiliz ama Followill ailesinin bir oğlu daha olur. 1986’da Jared (Michael Jared Followill – mecburen bas gitar) doğar. Kings Of Leon’u oluşturacak kadroyu tamamlamak için bir de gitarist kuzen Matthew (Cameron Matthew Followill) dahil edilir grup saflarına. Maddi açıdan fakir, manevi açıdan zengin geçen çocuklukları, vaazlarde ve dini törenlerde tanıştıkları notalar şekillendirir Followill kardeşlerin müzik algısını. TV’nin yasak olduğu, kızlı erkekli merdivenleri pek kullanamadıkları bir çocukluk geçirirler. Ama rock & roll bir açık bulup girer, akıllarını çeler. Rock & roll’un yan ürünleri de o açıktan girmekte gecikmez . Baba Followill’in de mesleğiyle örtüşmeyecek benzer ‘yan ürün’ alışkanlıkları ortaya çıkar. İdeal aile bozulur, anne ve baba ayrılır. Düzen tepetaklak olur. Kings Of Leon’un temelleri de tam o sıralar atılır. Din, kadınlar, alkol ve aşk ile.

Mekanik Boğa

Rodeo-perver Amerikan eyaletlerinin gece hayatında en az bilardo masası ve kareli gömlek kadar sık görülen mekanik boğalar yeni Kings Of Leon albümünün adına da kapağına da sirayet etmiş. Verilen mola iyi gelmiş belli ki artık 30’larını kapağı atan Caleb ve Nathan olgunluk emareleri göstermeye başlamış. İlk single “Supersoaker” grubun son iki albümde meylettiği güzergahla ilk zamanlarındaki çiğliğin arasında bir köprü vazifesi görecek kıvamda. O gittikçe daha steril şarkılar yapma tehlikesinden son anda yırtmışlar gibi görünüyor grup. iki dönemlerine de, yani “Sex On Fire” öncesi ve sonrasına da eşite yakın pay veren bir albüm bekliyor bizi. Tek sıkıntı, kulağa tanıdık geliyor oluşu. Ama madem onlara klasik rock gruplarına en yakın asri zaman gruplarından biri diyoruz, o kadarcık dikene de katlanacağız.



Kings Of Leon’un önceki bölümlerinde

Youth & Young Manhood (2003)
Genç, aç, kirli, alkollü ve enerjik. RCA şirketinin himayesinde, grubun beşinci elemanı gibi algılamakta sakınca olmayacak müzik adamı Angelo Petraglia ile birlikte yazılıp kaydedilmiş şarkılar. Southern rock’ın o safkan rock&roll ile country ve blues arasında gidip gelen titreşimi her saniyesinde hissedilen bir albüm. Pekala 1973’te piyasaya çıkmış, gruba Aerosmith veyahut Grand Funk Railroad’la şehir şehir dolaşma imkanı vermiş de olabilirdi. Onun yerine The Strokes’la kıyaslandılar. Kader.

Aha Shake Heartbreak (2004)
Hala genç, hala kirli ama bu defa biraz daha alkollü, biraz daha maharetli ve ne yazık ki biraz da formülize. İlk albümün dumanı üstündeyken hazır edilmiş şarkılar, önce 800 bin sattıkları İngiltere’de birkaç ay sonra da Amerika’da yayımlandı. Caleb’in kelimeleri ağzının içinde iki tur döndürüp öyle telaffuz edişi, Nathan’ın davuldaki hakimiyeti, Jared’in bas gitara iyice alışması ve Matthew’ün altı telli ara gazları, ilk albüm sonrası verilen once konserin ne kadar yaradığının birer afili göstergesi.

Because Of The Times (2007)
Üzerine memleketleri Talihina, Oklahoma’nın kokusunun daha az sindiği şarkılar. Evin garajına kapanıp, dumanaltı kala kala ortaya çıkmış besteler ağır ağır yerlerini daha üzerinde düşünülmüşlere bırakıyor. Düzenlemelere, rock’ın diğer türlerine –mesela post’lu olanlarına- hafiften göz kırpmalar ihtiva eden şarkılar ihtiva eder “Because Of The Times”. Caleb sesindeki yürek teli titretme potansiyelinin farkına varmaya başlar. Hemen eşlik edip tempo tutulacak şarkıların arasına biraz dinleyip, biraz idrak ettikten sonra eşlik edilecekler gelmeye başlar.

Only by the Night (2008)
“Sex On Fire” ve “Use Somebody” dinlemiş miydiniz? Başka sorumuz yok.

Come Around Sundown (2010)
“Aha Shake Heartbreak”e benzer bir vaka. Bu defa “Only By Night”ın formülü devam ediyor sadece. Kariyerlerinin en hazıra konan albümü olarak değerlendirmek mümkün “Come Around Sundown”u. 

Hiç yorum yok: