5 Eylül 2010 Pazar

-- U2 dünyasına giriş bu 5 albümden geçiyor

Milliyet Sanat Ağustos sayısından

34 yıllık bir kariyere nereden başlamalı, ilk önce hangi albümlere kulak kabartmalı diyenlere…

WAR (1983)
İlk iki albümleri; “Boy” ve “October”la dipten derinden sinyallerini verdikleri politik tavırlarının 80’lerdeki tepe noktası “War” olur. Şubat 1983’te yayımlanan albümde henüz siyasi liderlerle ‘kankalık’ mertebesine ulaşmamış bir Bono söz konusudur. Bu yüzden yazdığı sözlerin ve almaya çalıştığı politik tavrın samimiyetinden kimse şüphe etmez. Bir aşk şarkısı olarak yola çıkan ama evrilerek Leh Valesa’nın Dayanışma Sendikası’na kadar uzanan sözleriyle “New Year’s Day” ve hangi ‘Kanlı Pazar’dan bahsettiğini gayet iyi bildiğimiz “Sunday Bloody Sunday” albümün iki zamana meydan okuyan (aynı zamanda yazıldıkları dönemi de belgeleyebilen) şarkısı olur.
Neden? U2 külliyatının, tartışmasız, en suya sabuna dokunan şarkıları bir arada
Tek Kusuru? Keşke “Pride (In The Name Of Love)” da bu albümde olsaydı dedirtmesi
Kıymeti bilinmemiş şarkısı:40”   

THE JOSHUA TREE (1987)
Grup, başta Daniel Lanois ve Brian Eno’lu rüya prodüksiyon takımı olmak üzere 1984 tarihli “Unforgettable Fire”ın tıkır tıkır işleyen mekanizmasını hiç bozmadan “The Joshua Tree” için tekrar çalıştırır. Amerikan rock’ının klasik şarkı yazarlarının yıllar önce koyduğu kurallara harfiyen uyarlar ama o güne kadar kendilerini akranlarından farklı kılan özelliklerinin hiçbirini kaybetmemeye de özen gösterirler. “Where The Streets Have No Name “, “I Still Haven't Found What I'm Looking For” ve “With Or Without You”… Sadece, albümün ilk 15 dakikasını kaplayan bu üç şarkı bile “The Joshua Tree”yi yere göğe sığdıramamak için yeterli. Anton Corbijn objektifinden çıkma ikonik kapak fotoğrafı da cabası.
Neden? Uçsuz bucaksız ‘sinematik’ bir deneyim.
Tek Kusuru? Ne kadar çok dinlerseniz dinleyin eskimiyor, sıkmıyor!
Kıymeti bilinmemiş şarkısı: Mothers Of The Dissappeared



ACHTUNG BABY (1991)
90’larla beraber müzik dünyasının yerleşik düzeninde köklü değişiklikler yaşanacağının farkına ilk varanlardan biri U2 olur. Evet, yine Brian Eno, Daniel Lanois ve Anton Corbijn’den oluşan ekip grubun yanında tam takım hazır bulunmaktadır fakat bu defa Bowie-vari bir değişimle kendini yeniden yaratan bir U2 çıkar dinleyicilerinin karşısına. Türlü prodüksiyon numarasıyla tıka basa doldurulmuş, elektronikleştirilmiş şarkılarla artık “The Joshua Tree”de varlığını hissettiren sinema perdesi yerini “Achtung Baby”de bir TV ekranlarına bırakmıştır. 20 milyona yakın insan satın aldığı albümün görsel konsepti Zoo TV turnesiyle stadyumlara da taşınır, Eylül ayında tanıklık edeceğimiz görkemli (ve teknolojik) U2 sahne tasarımlarının startı da verilmiş olur.
Neden? U2 usulü bir rock’n’roll devrimi ve tabii o malum şarkıyı ihtiva ediyor.
Tek Kusuru? ‘Bono ve gözlükleri’ fenomenini başlatması
Kıymeti bilinmemiş şarkısı:Acrobat


POP (1997)
“Achtung Baby” ve hemen ardından “Zooropa” ile elde avuçta ne varsa ortaya döken grubun biraz da zorlanarak, alelacele hazırladığı bir albüm olur “Pop”. 90’ların İngiliz müziğine yön veren prodüktörler Flood, Howie B ve Steve Osborne ile çalışmayı tercih ederler. Çıkan sonuç hiçbir şekilde başarısız değildir. Ama sanki ne grubun dinleyicileri değişken yapılarındaki ışık hızına ayak uydurabilmiştir ne de müzik piyasası onları bir pop grubu olarak algılamaya hazırdır. O pek klişe tabirle, biraz zamanının ötesinde bir albümdür Pop. Yine de ticari anlamda gayet başarılı olur. Ve yine bir başka görkemli U2 turnesi PopMart’a vesile olur.
Neden? Grubun en renkli ve -adı gibi- en pop albümü.
Tek Kusuru? Grubun en renkli ve –adı gibi- en pop albümü olması.
Kıymeti bilinmemiş şarkısı:If You Wear That Velvet Dress


ALL THAT YOU CAN’T LEAVE BEHIND (2000)
Gıcır gıcır şarkılardan oluşan bir U2 best of’u desek yeridir herhalde “All That You Can’t Leave Behind” için. U2’yu U2 yapan tüm özelliklerin tek bir CD’de toplandığı, koca bir on yılı deneyden deneye koşarak geçirdikten sonra klasik rock grubu mantığıyla hazırladıkları albüm herkesi mutlu eder, yüzleri güldürür. “Beautiful Day”, “Elevation”, “Walk On” ve “Stuck In A Moment…” gibi 4 afili hit çıkarır. Arada 7 adet Grammy ödülünü kapmayı da ihmal etmez.
Neden? Bir daha ne yazık ki bu kadar iyi bir albüm yayınlamadılar.
Tek Kusuru? “Madem böyle şarkılar yazacaktınız, ne gerek vardı ‘Zooropa’lara, ‘Pop’lara” hayıflanmalarına sebebiyet vermesi.
Kıymeti bilinmemiş şarkısı:Wild Honey

Hiç yorum yok: