4 Eylül 2010 Cumartesi

-- Elektronik Hücum Marşları


Kafa kağıtlarında bir dörtlü olarak geçiyor ikiz kardeşler Jack ve George Burnett, Thomas Hein ve Sophie Sleigh-Johnson’dan oluşan These New Puritans. Ama aslına bakarsanız kendilerini, vokal, türlü enstrüman ve prodüksiyon görevlerinden sorumlu Jack Barnett’in tek başına yönetimde olduğu bir elektronika cumhuriyeti olarak tanımlamak daha doğru olacak. İlk albümleri Beat Pyramid’le iki yıl önce radarımıza girmişler, takibe alınmışlardı. 90’ların rave partilerini modern zamanlara taşıyan These New Puritans’ın keşiflere ve yeniliklere açık müziği tamamen Jack’in yaratıcılığının eseri.
Hatta bu liderlik öyle baskın halde ki o alışık olduğumuz birbirlerine leb demeden leblebi diyen, konuşmalarına bile gerek kalmadan müthiş uyumlu hareket eden ikiz kardeşler durumu bile İngiliz ekipte pek yok. “Genelde ben ne istersem sadece onu çalar” diyor Jack kardeşi George için. “Dediğimi harfiyen yapmaktan memnun. Ama eğer bir şeyler kötüyse bunu açıkça söylemekten de çekinmez”.
Bu yılın başında piyasaya teşrif eden ikinci albümleri Hidden ile çok katmanlı müziklerini birkaç fersah ileri taşımalarına şahit oluyoruz. Massive Attack’tan tanıyıp, sevdiğimiz şizofrenik sayıklamaları andıran bol tekrarlı (mantra misali) vokaller ve Ortadoğulu ritimlerle hemen bizim müzik kanallarımızda da baş tacı edilen ilk iki single “We Want War” ve “Attack Music” albümü oluşturan 11 şarkılık kortejin de en önde yürüyenleri. Tahtadan imal nefesli çalgılar, Japon Taiko davulları, bir çocuk korosu ve alabildiğine yaratıcı beat’ler, loop’lar, şarkı düzenlemeleri… Bunlar da Hidden’in sakladığı diğer gizli hazineler. Hem ilk dinleyişte sizi çarpan, hem de dinledikçe kendini daha da sevdiren, şarkıların ayrıntılarının nakaratları kadar dikkat çekici olduğu müzikleriyle These New Puritans, takipte kalmaktan hiç sıkılmayacağınız gruplardan. “Yepyeni bir müziğin peşindeyiz ama bunu yapalım derken de başka kimselere benzemeyeceğiz diye öyle çok da acayip deneylere girişmiyoruz.

Billboard Türkiye Temmuz sayısından


www.myspace.com/thesenewpuritans

Hiç yorum yok: