21 Mayıs 2014 Çarşamba

Sapan: "Anlık bir ize dönüşmemesi için albümü yaşatmak lazım"

2010’dan bu yana adını müzik yarışmaları ve iyi şarkılarla kulaktan kulağa yayan Sapan, şimdi de ilk albümü ‘Anlık İzler’ ile karşımızda. Dörtlüden Baykal Ada sorularımızı yanıtladı.


Yılın üçte birini geride bıraktık. Nasıl başladı, nasıl geçiyor sizin için 2014?
2014 yılı şu ana kadar oldukça hareketli geçti. Albüm yapım aşamasının artık son ayağındayken 2014'e giriş yaptık. Mix, mastering, promo basımı, lansman, PR, röportaj, konserler derken bir baktık 4 ayı geride bırakmışız. Stresli yanları olsa da, çoğunlukla keyif aldığımız bir yoğunluk bu tabii.


Sapan’ın özgeçmişinde müzik yarışmaları hemen göze çarpıyor. Artıları ve eksileriyle ülkemizdeki müzik yarışmalarını değerlendirmenizi istesem?

Müzik yarışmaları, grupların sektörel anlamda bir adım ileri gitmesini sağlayabiliyor, ayrıca derece alan müzisyenlere kayıt ve benzeri imkanlar sağlayarak üretim sürecine katkıda bulunabiliyorlar. Büyütülmemesi ve nihai hedef olarak görülmemesi gereken bir basamak. Sonuç olarak yarışmaların bir grubun geleceğini belirlediğini düşünmüyorum. Bir Yarışmanın iddia ettiği varolma sebebi (müzisyene destek olmak gibi) ile vaadettikleri arasında tutarlılık olduğu sürece, gerçekçi beklentileri olan bir müzisyenin yarışmaya katılmaması için sebep göremiyorum.

Albümde Fransızca şarkıların varlığı hemen dikkat çekiyor, nedir onların özelliği?
Fransızca ana dilim. Dolayısıyla zaman zaman iç sesim Fransızcayı tercih edebiliyor, düşünce ve duygularımı bu dilde ifade ettiğim oluyor. İki şarkının da farklı bir çerçeveden benzer sorun ve halet-i ruhiyeleri işlediğini söylemek yanlış olmaz sanırım. ‘Perdu’ (kayıp) insanlığın yozlaşmış ve tatminsiz yapısını, savaş tutkusu ve aya sahip olmak gibi delilik alameti taşıyan "büyülü" dünyasını anlatıyor. ‘L'impasse’ (çıkmaz) çok daha kişisel bir bakış açısından bireyin kimlik arayışında yaşadığı sancılar üzerine...

Her şeyin karşılığının para olmadığı anlaşılacak

Albüm konsepti, formatı günün müzik dinleme ve sunum şartlarından dolayı zorlu zamanlar geçiriyor.
Artık daha hızlı tüketilebilen, efor gerektirmeyen her şey tercih edilir hale geldi. Bunun birçok nedeni var. Mesela: Bir bilgiye, filme, kitaba, şarkıya hatta kişiye ulaşım süresi o kadar hızlandı ki... Farkındalık oluşturulmadığı takdirde, bu hızlı tüketimin içinde değerini yitiriyor birçok şey. Uzun sürdüğü gerekçesiyle film izlemeye üşenip onun yerine kısa süren diziler, sitcom’lar tercih edilebiliyor. Müzik de tabii nasibini alıyor bu durumudan.
Albüm dediğimiz şey ölüyor mu, ne oluyor?
Evet, albüm yerine single ve klip paketi daha etkin bir pazarlama stratejisi oldu. Oturup da baştan sona albüm dinlemek, şarkılar arasında bağ aramak, bunlar artık naif yaklaşımlar olarak mazide kalacak gibi. Düzen böyle. Sanayileşmiş şehir toplumunun günümüzdeki dertleri. Bir gün gelecek, her şeyin karşılığının para ve para üzerinden kazanılan paranın olmadığı anlaşılacak.

Sapan şarkılarında vokali hiç yalnız bırakmayan gitarlar, onlara seve seve eşlik eden bas ve davul ikilisi işitiyoruz. Uykuyla uyanıklık arası, rüya mı değil mi emin olamama hali hissediliyor. Bunlarla beraber başka nasıl tanımlamalıyız Sapan’ın müziğini?
Valla benim yapacağım tanımdan çok daha iyi oldu sizinki. Biraz zorlar hep beni müziğimizi tanımlamak. Bugüne dek hep gitar müziğine odaklandık. Elde ettiğimiz gitar soundunun, özellikle melodik kısımlarda, dediğiniz gibi bir rüya halini anımsatan tarafı var. Bu rüya hali hepimizi etkilemiş ki, zaman zaman vokal melodilerinde bile sözler uzun hecelerde vücut buluyor.

Dinleyici hep bir benzetme ihtiyacı duyar

‘Yağmur’, ‘Rüya’, ‘Oyun’, ‘Uktem’, ‘Kül’ gibi isimlere sahip şarkılar ihtiva ediyor ‘Anlık İzler’. Tek kelimelik şarkı isimlerini daha çok seviyorsunuz galiba?
Şarkı ismi bulmak zor olabiliyor. Bazen sözlerin içinden, şarkıyı en iyi ifade eden kelimeyi ayıklayıp seçiyoruz. Herhalde bunun yansıması. Cümleden oluşan grup isimlerinden sonra paragraf şarkı ismi trendini oluşturabiliriz aslında, bir fikir.

Sapan’ın müziğiyle Mor ve Ötesi arasında bağlar kuracak, yakınlıklar kuracaklar olacaktır. Kurmaları mı, kurmamalarını mı tercih edersiniz?
Bizim bu konuda bir tercihimiz yok. Olsaydı da, pek bir etkisiz kalırdı. Dinleyici hep bir benzetme ihtiyacı duyar. Keşke mor ve ötesi ile beraber çok daha fazla gruba benzetilsek. Bu hem daha meraklı bir dinleyici kitlesinin, hem de daha açık bir müzik sektörünün varlığına işaret ederdi.

Albüm de çıktığına göre, şimdi bir sonraki adım nedir Sapan için?
Olabildiğince konser vermek şu an ki hedefimiz. Albümü yaşatmak lazım. Kendisinin de bu kadar çabuk anlık bir ize dönüşmemesi için. Yazın bazı şarkıların akustik versiyonlarını kaydetmeyi düşünüyoruz.

‘Anlık İzler’ grubun ilk albümü, ama Sapan adına çıkan ilk kayıt değil...
‘Anlık İzler’ ilk albümümüz. "Debut album" sıfatını haiz ilk çalışmamız. 2011 de Sözleri Türkçe olan 4 şarkıdan oluşan ‘Gökyüzünde Yeryüzü’ isimli bir EP'yi, 2013'te de sözleri ingilizce olan ve 3 şarkından oluşan ‘Tundra’ isimli bir EP yayınladık.

Albüm dahil her iki EP'de sapan.info'dan ücretsiz indirilebiliyor. Albümü ayrıca anlikizler.com'dan da indirebilir, itunes'tan satın alabilir veya Deezer ve Spotify gibi mecralardan da dinleyebilirsiniz.


Hiç yorum yok: