15 Şubat 2011 Salı

-- Arım Balım R.E.M'im

Touch İstanbul Şubat sayısından

2 yıllık bir aradan sonra Mart ayının ilk günlerinde çıkacak "Collapse Into Now" isimli yeni R.E.M. albümü sayesinde 2011 model gıcır gıcır R.E.M. şarkılarına nihayet kavuşuyoruz. Biz hazırız, peki ya siz?

Yepyeni R.E.M. albümü "Collapse Into Now" için her şey hazır görünüyor... Berlin, Nashville ve New Orleans gibi adları her daim müzikle anılan üç şehirde farklı farklı zamanlarda yapılan stüdyo kayıtları tamamlanmış, Anton Corbijn'in karşısına geçilmiş ve en siyah-beyazından afili pozlar verilmiş, hatta ilk single "Mine Smell Like Honey" çoktan mp3 satış sitelerine ve radyolara dağıtılmış. Geriye... Geriye pek de bir şey kalmamış durumda sizin de fark ettiğiniz üzere. Madem elden beklemekten başka bir şey gelmiyor, istedik ki şöyle bir gözden geçirelim albüme dair bugüne kadar neler öğrendik neler duyduk.

"En az bugüne kadar yaptığımız diğer albümler kadar iyi"
U2 gitaristi Edge'in tavsiyesiyle beraber çalışmaya başladıkları prodüktör Jacknife Lee -ki kendisi Snow Patrol albümlerini de kayda alan isim- ile olan işbirlikleri 2008'de raflarda yerini alan "Accelerate"de gayet iyi sonuç vermiş, grup o 80'li yıllardaki, "evlerinin garajında prova yapan indie grup" havasını tekrar yakalamıştı hatırlarsanız. Tıkır tıkır işleyen düzeneği hiç bozmadan yine Jacknife Lee ile kaydedilen 12 şarkı yer alıyor gıcır R.E.M. albümü "Collapse Into Now'da. "En az bugüne kadar yaptığımız diğer albümler kadar iyi" diyor Athensli üçlünün en canayakın görünümlüsü, bas gitarist Mike Mills. "Accelerate gibi enerjik ama bir yandan da tıpkı Automatic For The People'daki gibi birbirinden farklı öğeleri bir arada bulunduran şarkılardan oluşuyor"
Berlin'de, David Bowie'nin "Heroes"u, U2'nun "Achtung Baby"i kaydettiği havası suyu ilham kaynağı, meşhur Hansa stüdyolarında zaman geçirmek anlaşılan R.E.M.'e fazlasıyla yaramış. "Bugüne kadar hiç 12'si birden bu kadar iyi olan şarkıdan oluşan bir albüm yapmamıştık" diyecek kadar iddialı Peter Buck "Collapse into Now" için. "20 yıldır hiçbir albümümüz bizi bu kadar heyecanlandırmamıştı."

Eddie Vedder'dan Patti Smith'e...
Albümün bir başka özelliği de, pek alışık olmadığımız kalabalıktaki konuk listesi. Bu sene 20. yılını kutlamakta olan Pearl Jam'den Eddie Vedder, son kitabı "Çoluk Çocuk"la şu sıralar şehirdeki tüm kitabevlerinde kendisine denk geldiğimiz Patti Smith, Berlin'in müzik camiasının önemli isimlerinden Joel Gibb (The Hidden Cameras) ve Kanadalı electroclash kraliçesi Peaches gibi isimler Michael Stipe ve kadim yol arkadaşlarının 2011 model şarkılarına eşlik etmek için hazır bulunmuş albüm kayıtlarında.

Yukarıda gördüğünüz arılı ballı başlığımıza da "ilham" veren ilk single "Mine Smell Like Honey" grubu uzun yıllardır takip edenlere küçük bir hediye gibi, sanki henüz "Losing My Religion" ile stadyum-dolduranlar klasmanına terfi etmedikleri "bağımsız" günlerden yadigar. Albüm öncesi internet'e salıverdikleri diğer üç yeni şarkı "It Happened Today", "Discoverer" ve "Oh My Heart"ın da hiç aşağı kalır yanı yok iki yıl önceki "Accelerate"le ne kadar özlediğimizi hatırlattıkları o "bağımsız" R.E.M. ruhunu hissettirme konusunda. Tabii her zamanki gibi Michael Stipe'ın "bir pop şarkısına 'akıl' nasıl enjekte edilir?" sorusuna verdiği yanıtlarla dolu şarkı sözleri de tam takım yerli yerinde.
Gördüğünüz gibi bizler pek heyecanlandık yeni R.E.M. albümü "Collapse Into Now" için, eğer siz de bu heyecanımıza ortak olup 7 Mart'a kadar sabırsızlanmak isterseniz, bir an evvel grubun resmi internet sitesine (www.remhq.com) bir uğrayıp taze R.E.M. güzelliklerine kulak kabartmakla işe başlayabilirsiniz.

Hiç yorum yok: