18 Aralık 2010 Cumartesi

-- Bryan Ferry'nin güzelleri...

Yeni albümü "Olympia"nın kapağında tüm endamıyla Kate Moss'un yer alması bize Bryan Ferry'nin Roxy Music günlerini hatırlattı. Ve tabii Roxy Music plaklarının olmazsa olmaz "kapak güzelleri"ni de. Yakışıklı Bay Ferry'nin o yıllarda bizzat kendi hayatına giren kadınlardan seçtiği bu isimler kimlermiş bir hatırlayalım, hatırlatalım istedik, ama önce...


Manet'nin Olympia'sından Kate Moss'a
1865'te ilk sergilendiğinde gayet "ahlaksız" bulunan Edouard Manet tablosu Olympia'dan ilham alınarak gerçekleştirilen kapak çekimleri için en baştan beri Ferry'nin aklında Kate Moss varmış. Ama bu defa Roxy Music günlerinin aksine tamamen "sanatsal" nedenlerle! Olympia'yı aratmayan kötü şöhreti, "femme fatale" halleri ve Ferry'e göre -ki nedense(!) içimizden bir ses kendisine bu konuda gözü kapalı güvenmemiz gerektiğini söylüyor- Marilyn Monroe'dan beri gelmiş geçmiş en göz alıcı kadın olması Kate Moss'u Ferry'nin kafasındaki "Olympia" konseptinin vazgeçilmez bir parçası haline getirmiş.
Hollywood'un en tanınmış prodüksiyon tasarımcılarından Gideon Ponte'nin elinden çıkma sette, hani şöyle bir iğne atmaya yeltensek, yere düşmesine fırsat vermeyecek kalabalık bir ekiple gerçekleştirilen fotoğraf çekimlerinde, küçük bir koruma ordusu refakatindeki mücevherler ve Fransa'dan özel olarak getirilen kostümler eşlik etmiş Moss'a.

Roxy Music (1972) Karl Stoecker'in objektifinden çıkma bir Kari-Ann Muller pozu yer alıyor ilk Roxy Music plağında. Muller aynı zamanda Mick Jagger'ın kardeşi Chris Jagger ile yaptığı evlilikle de hafızalarımızda.

For Your Pleasure (1973) Bu defa kapağı Dali'nin "ilham meleği", 70'lerin disko kraliçelerinden Amanda Lear süslüyor. Bryan Ferry ve Lear'in kısa bir süre nişanlı kaldıklarını da unutmadan söyleyelim.

Stranded (1973) Ferry'nin gönlünü kaptırdığı da söylenen o yılın Playboy güzeli Marilyn Cole var bu defa kapakta. Anlaşılan, hem bir yılda (Brian Eno'nun ayrılışına rağmen) iki albüm çıkaran Roxy Music, hem de Ferry için epey hareketli bir yıl olmuş 1973.

Country Life (1974) Ferry, Portekiz'de karşılaştığı bu iki hanımefendiden Country Life'ın kapağında yer almaları istemiş. İkna etmesi pek zor olmamış tahminimizce. Albümün çıktığı sene İspanya'dan Birleşik Devletler'e pek çok ülkede kapağı sansürlenerek raflarda yerini aldığını da ekleyelim.

Siren (1975) Jerry Hall. Mick Jagger'la yaptığı evlilikten, top modelliğinden ve hollywood maceralarından hatırlıyoruz kendisini en çok. Ama o yıllarda Bryan Ferry ile ucu nişan yüzüklerine kadar giden bir ilişkisi olduğunu biliyor muydunuz?



...touch istanbul aralık

Hiç yorum yok: